Bekliyoruz: PTE sınavını geçmek için seni de aramıza bekliyoruz.

Blog

Genel Bakış: PTE Academic Speaking

PTE Sınav İpuçları

Genel Bakış: PTE Academic Speaking

PTE Academic sınavı dört farklı iletişim becerisini test eden 3 bölümden oluşmaktadır. Speaking(konuşma), PTE Academic sınavında karşılaştığınız ilk bölümdür ve beş farklı soru tipi vardır.

Diğer İngilizce yeterlilik sınavlarından farklı olarak, PTE Academic grubunun entegre bir sınav olduğunu belirtmek önemlidir. Örneğin, “Read Aloud(yüksek sesle okuma)” hem Speaking(konuşma) hem de Reading(okuma) becerilerini değerlendirirken, Repeat Sentence(cümleyi tekrarlama), Re-tell Lecture(dersi tekrardan anlatma) ve Answer Short Question(kısa soruya cevap verme), Speaking(konuşma) ve Listening(dinleme) becerilerinizi değerlendirir. Describe Image(resim betimleme), yalnızca Speaking(konuşma) becerilerinizi değerlendiren tek bölümdür.

Adaylar bunun akademik bir sınav olduğunu ve yalnızca akademik kelime dağarcığının ve uygun kelime seçiminin kullanılmasının daha yüksek puanlar alabilmesi için faydalı olacağını unutmamalıdır. Oral Fluency(konuşmada akıcılık) ve Pronounciation(telaffuz) ‘ın puanınıza katkıda bulunan iki temel faktör olduğunu da bilmelisiniz. Oral fluency, tereddüt etmeden ve sabit bir hızda kesinti olmadan konuşabilmekle ve Pronounciation(telaffuz) standart kelimeleri doğru telaffuz edebilmekle ilgilidir. Bu bölüm için hatırlanması gereken en önemli şeylerden birisi 3 saniyeden daha uzun süre sessiz kalırsanız kayıt cihazının duracağıdır.

Personal Introduction (Kişisel Tanıtım)

Bu bölüm puanlanmaz ve skorunuzu etkilemez. Başvurduğunuz eğitim kurumuna sizi değerlendirmek için bir fırsat sağlamayı amaçlamaktadır. Hazırlanmak için 25 saniye ve konuşmak için de 30 saniyeniz olacak. Bu bölümde kısaca kendinizden bahsedip, PTE Academic sınavına başvuru nedeniniz hakkında konuşabilirsiniz. Yanıtınız seçeceğiniz kurumlara puan raporunuzla birlikte gönderilecektir. Yalnızca bir kez kayıt yapabileceğinizi lütfen unutmayın.

1-) Read Aloud(Sesli Okuma)

Speaking(konuşma) bölümü Read Aloud kısmıyla başlar ve burada doğru Pronounciation(telaffuz) ve Oral Fluency(akıcılık) içeren bir paragraf okumalısınız. Bu zor bir bölüm değildir ama aynı zamanda Reading(okuma) bölümü için de puan getirir. Önemli olan konuşurken tereddüt etmemeniz, noktalama işaretlerine dikkat etmenizdir. Ayrıca anadili İngilizce olmayanlar için zor kabul edilen birkaç kelime olduğunu fark edebilirsiniz. Hazırlık süresi olan 30–40 saniye içerisinde bu kelimeleri okumaya ve anlamlandırmaya çalışın.

Konuşurken tereddüt etmemeniz ve virgüllere ve noktalara dikkat etmeniz önemlidir.

2-) Repeat Sentence(Cümle Tekrarı)

Repeat Sentece günlük hayatta çok karşılaştığımız bir durum olmadığı için başlangıçta biraz zorlanabilirsiniz. Duyduğunuz cümleyi tekrar okumak için 3 saniyeniz vardır. Sonra duyduğunuz cümleyi tekrarlamalısınız ve burada bip sesi çıkmadığına dikkat etmelisiniz. Bilgisayar ekranına dikkat edin ve kelimeleri değiştirmeden cümleyi tekrarlayın. Duyduğunuz cümledeki İfadelere dikkat edin ve cümleleri dilbilgisi sürekliliği ile tekrarlayın. Bu bölümde dinleme bölümünden de puan aldığınızı unutmayın ve mümkün oldukça çok sayıda kelimeyi doğru söylemeye çalışın.

Content(içerik) açısından % 100 doğru kelimeleri kullanırsanız üç puan alırsınız, doğru sırada % 50’den fazlası için iki puan ve % 50’den az için bir puan alırsınız. Sessiz kalırsanız puan kazanmazsınız.

3-) Describe Image(Resim Betimleme)

Bu bölüm başlangıçta birçokları için biraz korkutucu olabilir. Burada, bir görüntüyü 25 saniye boyunca inceledikten sonra açıklamanız gerekiyor. Bölümü tamamlamanız için 40 saniyeniz vardır. Test sırasında düşünmek ve planlamak için daha az zamanınız olduğundan akıcılığı korumak için sizinle paylaşacağımız yapının olması tavsiye edilir. Sınavda çizgi grafikler, çubuk diyagramlar, fotoğraflar, süreç veya akış şemaları veya haritalar gibi belirli soru türleri tekrarlanır. Tüm bu şemaları açıklamak için yeterli kelime dağarcığınız olduğundan emin olun. Daima şemanın temel özelliklerine dikkat edin ve etkili bir betimleme için sonuç bölümünde yorum yapmaya da dikkat edin.

Test sırasında düşünmek ve planlamak için daha az zamanınız olduğundan akıcılığı korumak için sizinle paylaşacağımız yapının olması tavsiye edilir.

4-) Re-tell Lecture(Tekrar Anlatma)

Speaking(konuşma) testi olmanın yanı sıra tekrar anlatım not alma becerilerinizin ve dinlemenizi de test eder. 3 saniye resmi inceleyip konunun neyle ilgili olduğuna dair bir fikriniz olduktan sonra, 30-90 saniye arasında bir kayıt dinlersiniz ve 30-40 saniye arası konuşmalısınız. Kayıttaki önemli isimleri, sayıları ve fiilleri içerebilecek anahtar kelimeleri not ettiğinizden emin olmalısınız. Şablonumuz etkili not alma, akıcılık sağlama ve kelimeleri doğru telaffuz etme konusunda size yardımcı olabilir.

Şablonumuz etkili not alma, akıcılık sağlama ve kelimeleri doğru telaffuz etme konusunda size yardımcı olabilir.

5-) Answer Short Question (Kısa Sorulara Cevap Verme)

Bu PTE Speaking(konuşma) için son bölümdür. Yaklaşık on kısa soru var ve bunları bir veya birkaç kelimeyle cevaplamanız gerekiyor. Bu bölüm konuşma ve dinleme yeteneklerinizi değerlendirir. Sorular basit olsa da en zor kısmı onları anlamak ve hemen doğru yanıtı vermektir.

Bu bölüm konuşma ve dinleme yeteneklerinizi değerlendirir.

Genel Bakış PTE Academic Speaking – İstanbulPTE

 

İSTANBUL PTE olarak size PTE sınavı hazırlık sürecinde yardımcı olmaktan daima mutluluk duyarız. Sınav hazırlık planlarınızla ilgili ayrıntılı bilgi almak için  iletişim sayfamızda bulunan numaradan bizimle irtibata geçebilirsiniz. Yine iletişime geçmek için sitemizde bulunan “Konuşalım mı?” alanından bize yazarak PTE hakkında dilediğiniz konuda bilgi edinebilirsiniz.

Istanbul PTE Youtube sayfamıza buradan ulaşabilirsiniz.

Bu içeriğimizde size PTE sınavının Speaking kısmı için bilgiler vermeye çalıştık. PTE sınavına nasıl hazırlanmanız gerektiğine yardımcı olabilmek için İSTANBUL PTE olarak her zaman yanınızda olacağız.

Yorum (4)

  1. Meryem Batu

    PTE sınavının özellikle Speaking kısmında çok zorlanıyorum. Sadece Speaking çalışmamız mümkün olabilir mi?

    Nisan 25, 2020 at 7:38 pm
    1. İstanbul PTE

      Merhaba Meryem, tabii ki olabilir. Bu konuyla ilgili e-mail gönderdim. Görüşmek üzere!

      Nisan 27, 2020 at 10:27 am
  2. ahmet

    Merhabalar pte sınavı hazırlığı için iletişime geçebilir miyiz teşekkürler iyi çalışmalar

    Haziran 19, 2023 at 8:08 am
    1. Berk Kavas

      Bize ulaştığınız için teşekkürler. İletişim numaralarınızdan hemen geri dönüş sağlıyoruz. İyi günler! 🙂

      Ağustos 13, 2023 at 2:21 pm

Yorum

Hemen Ara Konuşalım!