PTE Academic Ve PTE General Arasındaki Farklar Nelerdir?
PTE Academic Ve PTE General Arasındaki Farklar Nelerdir?
PLT (Pearson Language Tests) iki türde İngilizce yeterlilik testi oluşturmuştur. Bunlar; PTE Academic ve PTE Generaldir. PTE Academic ve PTE General arasındaki farklılıklar nelerdir? Bu iki PTE Sınavı arasında sınavın yapılma amacı, sınavın yapısı, sınavın süresi, değerlendirme süreci gibi birçok farklılık bulunmaktadır. İstanbul PTE olarak, şimdi hep birlikte bu farklılıkları daha detaylı şekilde inceleyelim.
PTE Academic ve PTE General Nedir?
PTE Academic ve PTE General gibi PTE Sınavları İngilizce yeterlilik becerilerini test eden sınavlardır. PTE Academic ve PTE General testlerinde, ana dili İngilizce olmayan kişilerin 4 temel becerisi olan konuşma, yazma, okuma ve dinleme becerilerini değerlendirilir. Bu testler arasındaki temel ayrım, insanların bu testleri alma amacıdır. Ayrıca bu testlerden sadece PTE Academic puanları yükseköğrenim ve vize amaçlı kabul edilir.
İlginizi Çekebilir: YÖK Tarafından YDS Denkliği Kabul Edilen Sınavlar Nelerdir?
İngiltere, ABD, Avustralya ve Kanada gibi konuşma dili İngilizce olan ülkelerde okumak isteyen öğrenciler çoğunlukla PTE Academic sınavına girerler. Bunlara ek olarak çalışma veya göçmenlik amaçlarıyla Avustralya veya Yeni Zelanda vizesi almak isteyenler için de PTE Academic Sınavı’na girebilirler.
İngilizce dil yeterliliklerini ölçmek isteyen adaylar PTE General alırlar. PTE General, kişilerin dil becerilerini geliştirmelerini, zayıf yönlerini belirlemelerine ve gelişimlerindeki ilerlemeyi izlemelerine yardımcı olur. PTE Genel puanlarını birçok ülkenin hükümetleri tarafından kabul edilmektedir. Bu ülkeleri şu şekilde sıralayabiliriz: Ukrayna, İspanya, Yunanistan, Polonya, İsviçre, İtalya, Letonya, Litvanya. PTE General, yükseköğrenimde kendinizi geliştirmek, seyahat etmek veya istihdam sağlamak için çok faydalıdır.
İlginizi Çekebilir: 3 Adımda PTE Listening Puanını Arttır!
PTE Academic ve PTR General sınavlarının farklılıkları arasında en önemli fark olarak bu iki sınavın yapılarından bahsedebiliriz. Öncelikle, PTE Academic bilgisayar tabanlı bir sınavdır. Toplamda 3 bölümden oluşur. Bu bölümler: okuma, konuşma yazma ve dinleme bölümleridir. Sınava giren katılımcılar konuşma bölümünde bir mikrofona ve bu şekilde ses kaydı alınır. Daha sonra, tarafsız bilgisayar algoritmaları bu kaydı değerlendirir. Bu sınav gün boyu devam eder ve herhangi bir kişi testin 3 bölümünden birini değerlendirmez.
PTE General ise, PTE Acedemic’ten tamamen farklı bir yapıdadır. Öncelikle bu sınav ayrımlı seviyelerde yapılmaktadır. A1, 1, 2, 3, 4 ve 5 olmak üzere birbirinden farklı seviyelerde altı testten oluşan bir sınav sistemidir. PTE General içerisinde 1, 2, 3, 4, 5, seviyelerinde her biri birbirinden farklı zorluklara sahip testler barındırır.
Her seviyede 2 modül bulunmaktadır. Bu modüller yazılı bir test ve bir sözlü test olmak üzere birbirinden ayrılır. Sınava girecek adaylar, İngilizce dil becerilerine göre test seviyesini seçebilirler ve kendi seviyelerine uygun olan test seviyesine girerler.
İlginizi Çekebilir: PTE Academic Pronunciation Puanımı Nasıl Yükseltebilirim?
Bu testlerin birbirinden ayrılan özellikleri arasında sınav süreleri yer almaktadır. Yılda yaklaşık 360 gün yapılmakta olan PTE Academic’in süresi 3 saat iken, Mayıs, Haziran ve Aralık aylarında yılda üç kez yapılan PTE General Sınav’ın, seviyesine bağlı olarak 90 dakika ile 3 saat arasında değişmektedir.
Değerlendirme Süreci
Bu iki sınavın değerlendirme süreçlerinde ise yine bir farklılık söz konusudur. PTE Academic sınavı puanı, sonucun düzenlendiği tarihten itibaren 2 yıl süre ile geçerli sayılmaktadır.
Fakat PTE General sertifikalarının geçerlilik süresi diye bir şey söz konusu olmamakla birlikte son kullanma tarihi de yoktur.
Bu yazımızda İstanbul PTE olarak, sizler için PTE General ve PTE Academic arasında bulunan farkları detaylıca inceledik. Sizde PTE Sınavlarını bu yazıları inceleyerek bilgi sahibi olabilirsiniz.