Bekliyoruz: PTE sınavını geçmek için seni de aramıza bekliyoruz.

PTE Sınavı için Uzmanından Hazırlık Önerileri

PTE Akademi / PTE Sınavına Hazırlık

PTE Sınavı için Uzmanından Hazırlık Önerileri

PTE sınavı high-stakes yabancı dil sınavlarında olduğu gibi dört dil yeteneğinizi – konuşma, yazma, dinleme ve okuma – ölçen yenilikçi İngilizce Dil Yeterlilik sınavıdır. PTE Academic sınavı TOEFL IBT, IELTS sınavlarının olduğu ligde bir sınav olup, YÖK tarafından da eşdeğerliliği bulunur. PTE-A sınavı AI (yapay zeka) altyapısı olan bilgisayar tabanlı integrated bir sınav olduğundan sınav sonuçları hızlı bir şekilde alınabilir ve sınavlar çok sık yapılmaktadır.

PTE sınavı hazırlığı nasıl olur?

Evet, aslında bu tamamen sizin kaç puanı hedeflediğiniz ile ilgilidir. Pearson puan skalasına GSE (Global Scale of English) e göre 10-90 aralığında puan alabilirsiniz.

30-42 = A2

43-58 = B1

59-75 = B2

76-84 = C1

85-90 = C2

Almak istediğiniz puanı sizden sınav skoru isteyen kuruma sormanız çalışmalarınıza başlamadan önce uygun olacaktır. Sınavın kendine özgü soru tipleri bulunuyor. Öncelikle tamamen bu soru tiplerine göre hazırlanmalısınız. PTE sınavı konusunda Pearson Sertifikalı uzman eğitmenlerle çalışmalı ve tamamen sınava yönelik içeriklerle ilerlemelisiniz.

PTE sınavı üniversiteler, yüksek eğitim kurumları, devlet birimleri ve akademik İngilizce gerektiren kurumlar için katılımcıların dil becerilerinin gerçek ölçümlerini sağlar. 2 yıl geçerliliği olmakla birlikte genel olarak yüksek lisans, doktora, MBA, yatay geçiş, üniversite hazırlık sınıfı muafiyeti, kamu başvurularında kullanılır. Türkiye dışında ise yurt dışı eğitim, vize ve göçmenlik başvurularında da geçerliliği bulunmaktadır.

pte-sinavi

İlginizi Çekebilir: PTE Academic Pronunciation Puanımı Nasıl Yükseltebilirim?

Uzmanından PTE Sınavı Hazırlanma Önerileri

PTE Academic sınavı uygun şekilde hazırlanıldığında istenilen puan alma olasılığı yüksek olan bir sınavdır. Sınava hazırlanırken mutlaka sınavın bütün alt modüllerine, modüllerin sırasına, her bir modülden kaç adet soru geldiğine, her bir soru tipinin değerlendirme kriterlerine(scoring) hakim olmalısınız. Bu sınavda başarılı olmak için doğru metodları öğrenmek ve çok fazla sayıda örnek çözmeye dayanıyor. Buna ek olarak, PTE sınavında çıkmış sorular bazen  tekrar sorulabiliyor, o yüzden ne kadar örnek soru çözerseniz o kadar çok şansınızı artırıyorsunuz.

Bu sınavda başarılı olmak için doğru metodları öğrenmek ve çok fazla sayıda örnek çözmeye dayanıyor.

PTE Academic sınavının saha testi 18 ay sürüyor; 158 ülkeden 126 farklı ana dili olan 10.000 kişi 21 ülke 38 farklı şehirde testi alıyor. Dolayısıyla, aday herhangi bir aksana yönelik çalışma yapmak yerine farklı aksanlarda kişilerin konuşmalarını dinleyerek çalışmalıdır. PTE sınav merkezleri dünya standartlarında en iyi standartlarda dizayn edilmiştir. Bu konuda içiniz rahat olsun ve sadece sınava yönelik hazırlığınızı en iyi şekilde yapmaya odaklanın.

Istanbul PTE Youtube sayfamıza buradan ulaşabilirsiniz.

PTE Academic Sınavı Bölümleri

Part 1:

PTE sınavı konuşma bölümünde yer alan 5 bölüm vardır. Bu bölümler Pronunciation, Oral Fluency ve Content kriterlerine göre ölçümlenir. Enabling skills dediğimiz bu kısım sizin o bölümlerde ne kadar başarılı olabileceiğnizi arttırabileceğiniz yerlerdir. Yani, önemli olan bölümlerin nasıl olması gerektiğini anladıktan sonra bu yeteneklerinizi nasıl geliştirebileceğinizle ilgilidir. Mesela fluency ile ilgili öğrencilerle sık yaptığımız bir çalışma olan JAM aktivitesi vardır. Burda 1 dakika boyunca durmadan konuşabilmeniz ve uzman bir eğitmen tarafından doğru yönlendirilmeniz gerekiyor. Bunu yaparak Oral Fluency skorunuzu arttırabilirsiniz ve dolayısıyla da Speaking skorunuzu arttırmış olursunuz.

PTE sınavının en rahat görünen  bölümü yazma kısmı olabilir. Yazma kısmı sadece iki kısımdan oluşur; yazılı metni özetleme ve essay. Yazılı metni özetleme bölümünde, dört beş paragraflık bir yazıyı okuyarak 5-75 kelime ile özetlemeniz beklenir. İkinci kısımda ise size bir konu verilir ve bu konu hakkında 20 dakika içerisinde bir essay yazmanız beklenir. Bu noktada süre az olduğu için motivasyonunuzu üst düzeyde tutmanız çok önemlidir. Sınav öncesi bol bol dakika tutarak essay denemesi yapmanız çok önemli. Ne kadar çok yazı yazarsanız yazma hızınız o ölçüde daha da kolaylaşır sizin için.

Part 2:

PTE  sınavının en zor bölümlerinden biri okuma bölümü olabilir. Okuma yaparken anahtar kelimeleri not etmek ve ana düşünceyi anlamaya çalışmak çok önemlidir. Bu kısmı konsantre bir şekilde yaparsanız her şey sizin için çok daha kolay olabilir. Bu noktada ayrıca grammer bilginizin çok iyi durumda olması çok önemlidir. Okuma kısmı 5 bölümden oluşur. Çoktan seçmeli-çoklu yanıt, okuma:boşluk doldurma, çoktan seçmeli-tek yanıt, paragraf sıralama,  okuma ve yazma:boşluk doldurma kısımları vardır.

Part 3:

PTE sınavı dinleme kısmı 8 bölümden oluşmaktadır.  Sözlü metni özetleme, boşluk doldurma, eksik kelimeyi seçme, doğru özeti seçme, çoktan seçmeli-çoklu yanıt, çoktan seçmeli-tek yanıt, yanlış kelimeleri seçme ve söylenilenleri yazma kısımları vardır. Bu noktada her kısım ayrı ayrı çalışma yapmak çok önemlidir. Bu noktada yine ne kadar çok tekrar yaparsanız dinleme beceriniz o kadar artar.

Sınav hazırlık planlarınızla ilgili ayrıntılı bilgi almak için  iletişim sayfamızda bulunan numaradan bizimle irtibata geçebilirsiniz.

İSTANBUL PTE olarak size PTE sınavı hazırlık sürecinde yardımcı olmaktan daima mutluluk duyarız. Sınav hazırlık planlarınızla ilgili ayrıntılı bilgi almak için  iletişim sayfamızda bulunan numaradan bizimle irtibata geçebilirsiniz. Yine iletişime geçmek için sitemizde bulunan “Konuşalım mı?” alanından bize yazarak PTE hakkında dilediğiniz konuda bilgi edinebilirsiniz.

Bu içeriğimizde size PTE sınavı hazırlık süreciniz için bilgiler vermeye çalıştık. PTE sınavına nasıl hazırlanmanız gerektiğine yardımcı olabilmek için İSTANBUL PTE olarak her zaman yanınızda olacağız.

 

Yorum (2)

  1. Güneş Pekkıyıcı

    Merhaba, bilgiler için teşekkürler! Sınava çok az bir zamanım kaldı, sizinle iletişime geçiyorum yarın.

    Ağustos 19, 2020 at 9:58 pm
    1. İstanbul PTE

      Merhaba Güneş, sınava hazırlık süreci öğrencinin Genel İngilizce seviyesine göre değişebiliyor. Eğer almak istediğin bir puana uygun Genel İngilizce seviyen varsa 16 saatlik hazırlık paketimiz sana yetecektir.

      Ağustos 19, 2020 at 10:08 pm

Yorum

Hemen Ara Konuşalım!