PTE Speaking ve Writing Hakkında Sıkça sorulan Sorular
PTE Speaking ve Writing Hakkında Sıkça sorulan Sorular
PTE Akademik Sınavındaki PTE speaking ve PTE writing modülleri, sınava girenlerin zorlandıkları alanlar arasındadır. İstanbul PTE olarak öğrencilerimizden bu modüller hakkında sık sık sorularla karşılaşıyoruz. Peki PTE speaking ve PTE writing sınavlarında dikkat edilmesi gerekenler nelerdir? En çok sorulan ve merak edilen konular sınavda sizlere ne derece yardımcı olabilir. PTE sınavı speaking ve writing bölümleri aslında sandığınızdan kadar zor değildir.
Bu yazımızda, iki bölüm hakkında sık sorulan soruların bir listesini oluşturduk ve merak edilen soruların cevaplarını sizin için düzenledik.
PTE Speaking Modülünde Hangi Sorularla Karşılaşabilirim?
PTE speaking modülünde ilk bölümde Personal introduction adı verilen bir bölüm mevcuttur. Bu bölümde talimatları okuduktan sonra kendinizle ilgili bir ses konuşma kaydı oluşturmanız için 30 saniyeniz mevcut. Bu bölümde puanlandırma yapılmaz fakat sonuç belgenizde seçmiş olduğunuz kuruma gönderilir. İkinci bölümde ise beş temel soru türü mevcuttur. Bunlar: Read Aloud, Describe Image, Retell Lecture ve Answer Short Question şeklindedir.
Repeat Sentence bölümünde; dinlediğiniz bir cümleyi mikrofona okuyarak kaydetmeniz istenmektedir. Retell Lecture bölümünde; verilen dersi dinledikten veya izledikten sonra kendi cümlenizle mikrofona anlatmanız istenir. Read Aloud kısmında ise ekranda gördüğünüz bir metni mikrofona yüksek sesle okuyarak kaydetmeniz istenir. Describe Image kısmında ise verilen bir resmi ya da grafiği detaylı bir şekilde mikrofona anlatmanız istenir.
PTE Speaking Modülünde Aksan Önemli mi?
PTE sınavında 18 ay sürer; 158 ülkeden 126 farklı ana dili olan 10.000 kişi 21 ülke 38 farklı şehirde test almaktadır. Dolayısıyla, aday herhangi bir aksana yönelik çalışma yapmak yerine farklı aksanlarda kişilerin konuşmalarını dinleyerek çalışmalıdır. PTE sınav merkezleri dünya standartlarında en iyi standartlarda tasarlanmıştır. Bu konuda içiniz rahat olsun ve sadece sınava yönelik hazırlığınızı en iyi şekilde yapmaya odaklanın.
Aksanın önemli olması da tamamen yanlış bir düşüncedir. PTE not verme yazılımı, farklı İngilizce aksanları anlamak için tasarlanmıştır. Adaylar, PTE Konuşma pratiği sırasında aksanlarında mümkün olduğunca genel konuşmalıdır. Yazılımın söylediklerinizi anlayabilmesi için anlaşılır bir şekilde konuştuğunuzdan emin olun.
Speaking’de Konuşma Hızım Ne Olmalı?
Sınav sırasında yüksek ses ile anlaşılır ve tane tane cümleler kullanmaya dikkat etmeniz oldukça önemlidir. Karşınızdaki yazılımın sizi anlayabilmesi için bu kritere dikkat etmeniz gerekir. Ayrıca akıcı ve anlaşılır bir üslup ana dili İngilizce olan insanlarla da rahat bir şekilde iletişim kurabileceğinizin en büyük göstergesidir. Zorla hızlı konuşmaya çalışırsanız bu durum tutarlı konuşmanıza zarar verebilir. Hızlı bir tempoyu korumaya çok fazla odaklanmak, ilgisi olmayan konular konuşmanıza sebep olabilir. İlgisi olmayan konularda konuşmaya başlarsanız içerik puanınız olumsuz etkilenebilir. Bunun yerine doğal bir ritim ile etkili bir şekilde konuşmaya odaklanmalısınız.
Writing Esnasında Kompleks Cümleler Kullanmalı mıyım?
PTE sınavı sırasında; akıcı, dilbilgisi kuralları ile uyumlu ve karmaşık olan cümleler ile PTE Writing bölümünü tamamlamanız oldukça önemlidir. İngilizce’de farklı cümle yapıları vardır, onlardan biri olan Complex cümle yapısıdır. Çok fazla karmaşık (complex) yapıda olan cümleler kurmamaya özen göstermelisiniz. Ayrıca gereksiz karmaşık cümleler kullanmak hata payınızı artırır ve sınavı geçememenize sebep olur. Sade ve basit yapıda cümleler kullanmak doğruluğundan emin olduğunuz cümle yapılarına başvurmak her zaman başarılı olmanıza katkı sağlar.
Writing Kelime Limitini Geçemezsem Ne Olur?
Summarize Written Text (Yazılı metni özetleme): Bu bölümde, tüm önemli yönleri dahil etmeye özen göstererek belirli bir metnin bir özetini yazmanız gerekir. Özet 5-75 kelimeyi arasında olmalı ve 10 dakika içerisinde bu özeti yazmanız gerekir. Bu sebeple sınava girmeden önce bol bol deneme metni yazmanızı tavsiye ederiz. Writing bölümünde, aday, 20 dakika düz bir şekilde 200-300 kelime arasında belirli bir konu hakkında bir makale yazmalıdır. Ayrıca Listening bölümündeki Summarize Spoken Text aşamasında da 50-70 kelime yazmanız beklenir
Writing Modülünde İntroduction ve Conclusion Bölümleri Yazmak Önemli mi?
Writing(yazma) bölümü PTE Academic sınavının Speaking bölümünden sonra gelen bölümüdür bununla beraber Part 1(sınav 3 part’dan oluşuyor) içerisinde yer almaktadır.
İlk olarak 2-3 dakika içinde prompt’u okuduktan sonra beyin fırtınası yaptıktan sonra konuyu yazacaklarınızı toparlamanız gerekir. “Konu hakkında nasıl bir metin yazmalıyım hangi fikirleri savunmalıyım?” gibi konularda karar vermeli ve essayinizi o şekilde yazmalısınız.
Daha sonra 16 dakikalık süreçte oluşturduğunuz fikirlerden bir yazı ortaya çıkarmalı ve essayi yazmaya başlamalısınız. Introduction, Body Paragraph 1 ve 2, Conclusion şeklinde görüşlerimizi bir bütün halinde yazmanız gerekir. Bu bölümleri yazmadan bir essay oluşturmanız mümkün değildir. Bu yüzden introduction ve conclusion yazmanız oldukça önemlidir.
En son da bu yazımızı 2 dakikalık bir süre içinde 200-300 kelime aralığında yazmış mıyım? Structure’ım iyi olmuş mu? Grammar ve vocabulary olarak nasılım? İçerik yönünden bana verilen konuya uygun bir metin mi oluşturdum bunlara dikkat etmeniz gerekir.
Speaking Esnasında Duraklama Yapmak Sorun Olur mu?
Zorla hızlı konuşmaya çalışırsanız, tutarlılığınıza zarar verebilir. Hızlı bir tempoyu korumaya çok fazla odaklanmak, alakasız şeyler konuşmanıza neden olur ve içerik puanınızı etkileyebilir. Duraklama yapmak yerine tane tane ve yavaş yavaş konuşmanız daha başarılı bir sonuç almanıza yardımcı olur.
PTE Writing Modülünde Hangi Sorularla Karşılaşabilirim?
PTE writing modülünde genel olarak bir konu verilir ve o konu üzerine yazılması beklenen bir metin istenir. Bu bölümde; Summarize Written text, Summarize Written Text ve Write Essay olmak üzere 2 farklı soru tipi bulunmaktadır.
Summarize written text bölümünde; metni okuduktan sonra metnin özetini bir cümle ile betimlemeniz istenir. Summarize written text or write essay bölümünde; sınavdaki soruların kombinasyonuna bağlı olarak sizden verilen bir metnin özetini yazmanız ya da bir essay yazmanız istenebilir. Write essay bölümünde ise verilen konuyla ilgili 200-300 kelimelik bir essay yazmanız beklenir.
Bununla beraber sınavdaki başka soru tiplerinin de Writing puanlamasına katkısı vardır.
Örneğin:
-Reading&Writing Fill in the Blanks
– Summarize Spoken Text
– Write from Dictation
– Fill in the Blanks(Listening)
PTE Writing Modülünde Yüksek Skor Almak İçin Nelere Dikkat Etmeliyim?
PTE sınavının en kolay görünen bölümü yazma bölümü olabilir. Yazma kısmı sadece iki bölümden oluşur; yazılı metni özetleme ve essay yazma. Yazılı metni özetleme bölümünde, dört beş paragraflık bir yazıyı okuyarak 5-75 kelime ile özetlemeniz beklenir. İkinci kısımda ise size bir konu verilir ve bu konu hakkında 20 dakika içerisinde bir essay yazmanız beklenir. Bu noktada süre az olduğu için motivasyonunuzu üst düzeyde tutmanız oldukça önemlidir. Sınav öncesi bol bol dakika tutarak essay denemesi yazarak ve bu alanda pratik yapmanızı tavsiye ederiz. Bu oldukça önemli bir pratiktir. Ne kadar çok essay yazarsanız yazma hızınız o kadar artar ve cümle kurmak sizin için daha da kolay bir hale gelir.
PTE Speaking Modülünde Yüksek Skor Almak İçin Nelere Dikkat Etmeliyim?
PTE sınavı konuşma bölümünde 5 bölüm yer almaktadır. Bu bölümler; Pronunciation, Oral Fluency ve Content kriterlerine göre ölçümlenir. Enabling skills dediğimiz bu kısım sizin o bölümlerde ne kadar başarılı olabileceğinizi artırabileceğiniz bölümlerdir. Yani, önemli olan bölümlerin nasıl olması gerektiğini anladıktan sonra bu yeteneklerinizi nasıl geliştirebileceğiniz ile ilgilidir. Örneğin, fluency ile ilgili öğrenciler ile sık yaptığımız bir çalışma olan JAM aktivitesi bulunur. Burada 1 dakika boyunca durmadan konuşabilmeniz ve uzman bir eğitmen tarafından doğru yönlendirilmeniz oldukça önemlidir. Bunu yaparak Oral Fluency skorunuzu arttırabilirsiniz ve dolayısıyla Speaking skorunuzu da arttırmış olursunuz.
PTE sınavı bilgisayar tabanlı, klavye ve mikrofonlu kulaklık aracılığıyla sorulara yanıt verilerek yapılan, 3 saatlik tek oturumda tamamlanan bir formata sahiptir. PTE Academic sınavı, Türkiye Cumhuriyeti sınırları içerisinde tüm üniversitelerde yüksek lisans, doktora, MBA, yatay geçiş, birçok üniversitenin hazırlık muafiyetleri, kamu kurumlarında memuriyet, yurtdışı için ise eğitim olanakları, vize ve göçmenlik başvurularında bulunmak isteyen herkes için uygun İngilizce Yabancı Dil Sınavıdır.
İstanbul PTE, klasik dil kurslarından farklı olarak sadece PTE Academic sınavı üzerine eğitim, kurs ve danışmanlık vermek üzere kurulmuştur. Yurtdışında eğitim ve yaşama için gerekli PTE Academic sınavına yönelik Zoom üzerinden özel ders ve grup dersi seçeneklerimizle ile siz de sınava daha motive ve daha bilgili bir şekilde katılabilirsiniz.
Bu sebeple, İstanbul PTE, sınavdan istediğiniz puanı almanız amacı ile ihtiyacınız olan her beceriyi edinmeniz için size yardımcı olur. Pearson sertifikalı eğitmenlerimiz ile özel ders veya grup ders hizmetlerimiz mevcut. PTE sınavına girme sebebiniz (yurt dışı eğitim, YDS denkliği, İngilizce hazırlık atlama, Gemi adamlığı dil sertifikası) ve hedeflediğiniz puan gibi ayrıntılara inerek, kişi odaklı ders programı yapıyoruz.
PTE sınavıyla eşdeğer sorularla hazırlık sunmamız, öğrencilerimizin sınav stresini azaltıp, kendilerine güvenmelerini sağlıyor. İstanbul PTE ile çalışma motivasyonunuzu artırabilir ve hedeflerinize daha da yaklaşabilirsiniz.
Bu yazımızda, sizlere PTE speaking ve PTE writing sınavları hakkında sıkça sorulan soruların cevapları hakkında bilgiler sunduk. Sizler için faydalı olmasını diler, okuduğunuz için teşekkür ederiz. PTE sınavına etkili bir şekilde hazırlanmak, hazırlanırken sosyalleşmek ve sınav hakkında tüm detayları öğrenmek için bizler ile iletişime geçebilir, ders kurslarımızdan yararlanabilirsiniz. Daha detaylı bilgi için bizlere iletişim kanallarımızdan ulaşabilirsiniz.