Bekliyoruz: PTE sınavını geçmek için seni de aramıza bekliyoruz.

Blog

Üniversite İngilizce Hazırlık (Proficiency) Nasıl Atlanır? Hangi Sınavlar Kabul Edilir?

İngilizce Hazırlık / PTE Sınavına Hazırlık

Üniversite İngilizce Hazırlık (Proficiency) Nasıl Atlanır? Hangi Sınavlar Kabul Edilir?

Günlerce bıkmadan usanmadan çalıştığınız üniversite sınav sonuçlarının açıklanmasının ardından yerleştiğiniz üniversitedeki sınav serüveniniz de devam ediyor. Eğer yerleştiğiniz üniversite yabancı dilde eğitim veriyorsa yabancı dil seviyenizi ölçen bir sınav sizi bekliyor olacak. Başarısız olmanız durumunda üniversitenin hazırlamış olduğu hazırlık sınıfında alacağınız İngilizce eğitiminin ardından İngilizce yeterliliğinizi kanıtlamak için bir sınava tabii tutulacaksınız. 

Bu yazımızda hazırlık sınavının ne olduğuna, hazırlık sınavına nasıl hazırlanabileceğinize ve hazırlık sınıfını geçmek için girebileceğiniz diğer merkezi sınavlara değineceğiniz. Keyifli okumalar.

Üniversite İngilizce Hazırlık (Proficiency) Sınavı Nedir?

Üniversite İngilizce Hazırlık (Proficiency) Sınavı Nedir?

Günümüzde birçok üniversite yabancı dilde eğitim vererek öğrencileri en iyi şekilde hayata hazırlamayı amaçlıyor. Verilen İngilizce eğitimden en yüksek verimle eğitim hayatını tamamlamak için öğrencilerin yeterli İngilizce seviyesine sahip olduğunu kanıtlaması ya da üniversitenin hazırladığı İngilizce hazırlık sınıfında eğitim görmesi gerekiyor. İngilizce seviyesinin yeterliliğini kanıtlamak için ise başvurulan sınava Hazırlık (Proficiency) Sınavı deniyor.

Hazırlık (Proficiency) sınavlarında 3 ya da 4 temel becerinin sınandığını görmekteyiz. Dinleme, okuma ve yazma becerisinin yanında bazı okullarda konuşma becerisinin sınandığını görmekteyiz. 

Proficiency İngilizce Hazırlık Sınavı Geçme Notu Nedir? Geçmek Zor mu?

Proficiency İngilizce Hazırlık Sınavı Geçme Notu Nedir? Geçmek Zor mu?

Hazırlık sınavı diğer sınavlarda olduğu gibi çaba ve emek gerektiren bir sınavdır. Dinleme, okuma, yazma ve konuşma becerilerinin sınandığı bu sınavda geçme notu genel itibariyle 60 olmakla birlikte üniversiteden üniversiteye değişmektedir. Kendi üniversiteniz için geçme notunun ne olduğunu okulunuzun web sitesinden ya da yetkili kişilerden bilgi alarak öğrenebilirsiniz.

Proficiency Hazırlık Atlama Sınavına Nasıl Çalışılır?

Proficiency Hazırlık Atlama Sınavına Nasıl Çalışılır?

Hazırlık atlama sınavı birçok sınavda olduğu gibi öncesinde çalışmayı gerektiren bir sınavdır. İngilizce Proficiency sınavında okuma, dinleme, yazma ve dinleme gibi bölümlerden oluştuğunu fakat birini ya da birkaçını üniversitelerin sınav kapsamına dahil etmeyebileceğini belirtmiştik. Sınav kapsamını okulunuzun web sitesinde yer alan açıklamalardan ya da yetkili kişilerden bilgi alarak öğrenebilirsiniz.  

1) Üniversitenin Önceki Yıllarda Yaptığı Sınav Sorularını İnceleyin

Kazanmış olduğunuz üniversitenin sınavlarda sorduğu soruları inceleyerek soru tarzına aşina olabilirsiniz. Kazandığınız aşinalık sınavda soruları çözmenize yardımcı olacaktır. Soruları çözerken süre tutmak, sınav disiplininde hareket etmek ise sınav anında heyecanınızı dizginlemenizi kolaylaştırır.

2) İngilizce Makale Okuyun

İngilizce makale ve dergi okumak sınavlarda soruları anlamanızı kolaylaştırır. Sınav anında soruyu anladığınızda ne yapmanız gerektiğini, sorunun sizden ne istediğini rahatlıkla çözebilirsiniz.

3) Dinleme Becerinizi Geliştirmeye Odaklanın

Dinleme becerinizi geliştirmek için altyazılı dizi ve filmlerden, Talk Show ve şarkılardan yararlanabilirsiniz. Youtube ve benzeri platformlardan bu içeriklere ücretsiz bir şekilde erişebilirsiniz.

4) Seviyenize Uygun Kaynak Kullanın

Zaman kaybetmeden seviyenize en uygun kaynak ile çalışmaya başlamalısınız. Seviyenizin üstünde bir kaynak ile çalışmaya başlamak sizin için heves kırıcı olabilir kendinizi geliştirdikçe üst seviyedeki kaynaklara geçebilirsiniz.

5) Kelime Dağarcığınızı Geliştirin

Kimi zaman her ne kadar gramer bilginiz yeterli olsa da bir kelimeyi bilmediğinizde tüm soruyu kaçırabilirsiniz. Zengin kelime dağarcığına sahip olmak oldukça önemlidir.

6) Hatalarınızdan Ders Alın

Gerek kullandığınız kaynaklarda gerekse yaptığınız deneme sınavlarında yaptığınız hatalar sizler için motivasyon düşürücü birer faktör olmanın dışında sizlere yol gösterici bir rehber olmalıdır. Başarıya giden yolda hatalarınızdan ders çıkarmak çok önemlidir.

Hazırlık Atlamada Üniversitelerin Kabul Ettiği Sınavlar

Hazırlık Atlamada Üniversitelerin Kabul Ettiği Sınavlar

Hazırlık atlamak için üniversitelerin kendi yaptıkları İngilizce yeterlilik sınavı dışında kabul ettikleri merkezi sınavlar bulunuyor. YDS, TOEFL, IELTS ve PTE sınavını birçok üniversite İngilizce hazırlık muafiyeti için kabul ediyor.

PTE Sınavı ile Hazırlık Atlama

PTE Sınavı ile Hazırlık Atlama

PTE sınavı, İngilizce yeterlilik düzeyinizi kanıtlamanızı sağlayan bilgisayar tabanlı bir sınavdır. YDS denkliği olması sebebiyle birçok üniversitenin kabul ettiği PTE öğrenciler için büyük kolaylık sağlıyor. Doğru çalışma stratejisi ile yeterli puanı alarak aldığınız puanı 2 yıl boyunca kullanabilirsiniz. PTE konusunda uzman kişiler ve doğru kaynak seçimi ile sınavda başarı elde etmeniz oldukça muhtemeldir. Kısıtlı süre içerisinde bir sınav sonucuna ihtiyacı olan herkes için oldukça idealdir. PTE sınav sonuçlarının açıklanması 5 gün gibi kısa bir süre içerisinde gerçekleşmektedir.

İstanbul PTE’nin uzman kadrosu ile PTE sınavından alacağınız puanı hazırlık atlamak için kullanabilirsiniz. Doğru strateji, doğru kaynak kullanımı ile başarıyı yakalayabilirsiniz.

 

Hemen Ara Konuşalım!